Krep Kumaş Özellikleri

Krep Kumaş Özellikleri ve İsimleri

Adından da anlaşılabileceği üzere birden fazla kumaş türü kullanılarak üretilen tekstil ürünlerinin krep kumaş denir. Krep kumaşlar yün, ipek ve viskon kumaşların birleşimi ile oluşur. Ayriyeten polyester, yün ve ipek kullanılarak da üretilmesi mümkündür.  Krep kumaş son derece hafif yapıya sahip olan ve genelde yazlık kıyafetlerin üretiminde tercih edilmekte olan tekstil ürünleridir. Hava geçirgenlik oranları yüksek olması ve esnek yapıları sayesinde yazın rahat bir kullanım sunuyor.

Kumaş bileşimi:Yün, ipek veya sentetik malzemeler
Nem emme yeteneği:Yüksek
Sıcak Tutar mı?:Hayır
Esneme Özelliği:Yüksek
Tüylenmeye Özelliği:Düşük
Yıkama Önerileri:Soğuk veya elde yıkama

Krep Kumaş Nedir?

Krep Kumaş Nedir?

Krep Kumaş Nedir?

Birden fazla kumaş türünü bir araya getirerek oluşturulmuş olan tekstil ürünlerine krep kumaş ismi verilmektedir. Krep kumaşlar yapıları gereği çok yumuşak olup doğal bir yapıya sahip olmaktadır. Bununla beraber krep kumaşlar konforu sevmekte olan ve rahatlığından ödün vermeyen bireylerin tercihi olur.

Krep kumaş nasıl yapılır?

Krep kumaş dendiğinde akıllara gelen ilk nitelik esnek yapıları olmaktadır. Likralı olarak da tabir edilen bu durum gündelik yaşamda rahat kullanımı olan ürünlerin geliştirilmesinde son derece büyük rol oynar. Hava geçirgenlik oranlarının yüksek olması yaz mevsiminde terleme problemini ortadan kaldırır.

Krep kumaşlar için temel tekstilleri üretmek için çok çeşitli işlemler kullanılabilir. Bu dokuma türünün tek ayırt edici özelliği örgüsüdür. İster doğal ister sentetik elyaf olsun, tasarımcılar ve tekstil üreticileri “krep” gibi hoş bir etki elde etmenin sayısız yolunu bulmuşlardır.

Krep ipliği, iplik üretiminde kullanılan tekstil liflerinin normalden çok daha sıkı büküldüğü, sert büküm adı verilen bir işlemle yapılır. Ek olarak, ipliğe kendine özgü kabarık dokusunu vermek için dönüşümlü “S” ve “Z” bükümleri kullanılır. Sağa ve sola büküm olarak da bilinen bu dönüşümlü eğirme teknikleri, hangi kumaş malzemesi kullanılırsa kullanılsın krep ipliği üretir. Krep ipliği yapıldıktan sonra boyanabilir, işlenebilir ve giysi haline getirilebilir. Bazı durumlarda bitmiş krep ürünlerinin imalatı, ipliğin eğrildiği aynı tesiste gerçekleştirilir, ancak genellikle iş iki ayrı şirket arasında bölünür. Kumaş türleri modelistlik kurslarında ayrıca ders olarak verilir. Bakınız: modelistlik kursu fiyatları

Krep Kumaşın Temel Özellikleri

Krep kumaşların en belirgin özelliği son derece hafif yapıya sahip olmasıdır. Konforlu kullanım için son derece büyük bir üstünlük sağlayan bu durum yaz mevsiminde uygun kıyafetler geliştirme konusunda yardım eder. Göze çarpan diğer bir özelliği ise hava geçirgenliğinin yüksek olmasıdır. Bu özellik yaz mevsiminde kıyafet yokmuş hissini yarattığı için pek çok bireyin severek kullanmasını sağlar. Dökümlü ve salaş bir düzene sahip olması ise krep kumaşların tarz görünmesini sağlar.

  • Nefes alabilir: Krep kumaşın belirleyici özelliklerinden biri nefes alabilirliğidir. Organik krep kumaş, tüm türleri arasında en fazla nefes alabilir olanıdır. Ancak diğer lifler de yüksek sıcaklıklarda bile yeterli havalandırma sağlar.
  • Nem Esnekliği: Krep kumaş aynı zamanda emicidir, bu da onu daha sıcak iklimlerde kullanım için idealdir.
  • Isıya Karşı Dayanıklılığı: Pek çok krep, özellikle ipek krepler, zayıf ısı direncine sahiptir.
  • Üç Boyutlu:  Krep kumaşın diğer bir tanımlayıcı özelliği, üç boyutlu bir şekil oluşturma konusundaki benzersiz yeteneğidir. Bu onu giyim için mükemmel bir malzeme yapar.
  • Uyarlanabilir: Bu kumaş çok yönlüdür ve gündelik giyim ve hatta gece elbiseleri gibi resmi giysiler dahil her durum için kullanılabilir.

Krep Kumaş Kullanım Alanları

Moda alanında son derece etkili ürünler geliştirme konusunda tasarımcıların çoğunlukla başvurduğu kumaş türüdür. Kullanım alanlarından başında ise yazlık ürünler gelir. Krep kumaşlar tamamıyla kullanıcı odaklı geliştirilip esneklik göz önünde olacak biçimde üretilmektedir. Bu durumda üzerine yapışmayan, salaş görünümlü ve şık ürünlerin tasarlanmasına yardım eder. Elbise, pantolon, abiye, gömlek, şort ve etek yapımında çoğunlukla tercih edilir.

Bu oldukça geniş kullanım alanının esas sebebi oldukça kolay şekillendirilmesi ve halkın krep kumaş türünden yapılmış olan giysilere olan ilgisidir. Her geçen yıl krep kumaşlardan imal edilen giysilerin sayısı çoğalmaktadır. Bu durum halkta bir krep modası ve alınganlığı oluşturmayı başarmış durumdadır. Ayrıca dikiş kursu almak isteyenler de krep kumaş ile mutlaka denemeler yapmalıdır. Bakınız: Dikiş kursu fiyatları

Esnek Midir?

Üretim yapılan malzemeye göre farklılık göstermekle beraber krep kumaşlar genelde esneklikleri ile ön safa çıkar. Durum içinde üretim hedefi rahat kıyafetler tasarlama olduğu için hemen hemen sürekli esnek bir yapıya sahip olur.

Çeker Mi?

Doğal bir kumaş olup hassas yapıya sahip oldukları için krep kumaşları yıkarken son derece dikkatli olunması gerekir. Bilindiği gibi doğal kumaşlar çamaşır makinelerine pek uygun değildir. Buna artı olarak doğal kumaş sınıfından bulunan krep kumaşlar renk atma konusunda da kötü bir üne sahip olmaktadır. Alacağınız ürünü uzun zaman kullanmak için kesinlikle üreticinin belirlemiş olduğu yıkama kaidelerine uymanız önerilir. Krep kumaşlar genelde otuz ile 40 derece arasında yıkanır. Kurutma işlemi sırasında güneşten uzak tutmak ve kendi bir alanda kendi başına kurulmasına izin vermek renginin atmasını önleyip çekme problemini ortadan kaldıracaktır.

Sıcak Tutar Mı?

Krep kumaşların genel üretim hedefi konforlu ve rahat kıyafetler geliştirmektir. Bu sebeple sıcak tutma emeli ile geliştirilmeyip tamamıyla yazlık kıyafet konseptinde tercih edilir. Fakat bazen krep kumaşlar değişik dokuma yöntemleri, fazladan karışımlar ve kalınlık uygulanarak ilkbahar şartlarına uygun olarak geliştirilebilir.

Yazlık Mı Kışlık Mı?

Genel anlamda oldukça fazla alanda kullanılmakta olan krep kumaş türleri genel olarak oldukça düşük ıssı hapsi oranına sahip olmaktadır. Krep kumaş türü genel anlamda kesinlikle ama kesinlikle yazlık bir kumaş türü olarak adlandırılmaktadır. Uzmanlar tarafından oldukça detaylı bir şekilde hazırlanmış olan kumaş sınıflandırılmasında yazlık kumaşların en bilinenlerinden biri hiç şüphesiz bu kumaş türü olmaktadır.

Terletir Mi?

Sıvı emme konusunda son derece başarılı olan krep kumaşlar terleme problemine hemen hemen tamamen ortadan kaldırır. Fakat üretimi yapılan malzemeye göre farklılık göstermekle beraber bu oran değişiklik gösterebilmektedir. Nitekim polyester kullanılarak üretilebildiği gibi krep kumaşlar tamamıyla doğal materyaller ile üretilebilir.

Krep Kumaş İsimleri

Oldukça zengin çeşidi bulunan krep kumaş türü var. Aşağıda sizlere en bilinen ve çok kullanılanları sıralayacağız:

  • Yün Empirme
  • Hürrem Krep
  • Düz Tod Saten Krep
  • Jakarlı Krep
  • İpek krep
  • Taşlanmış krep
  • Ultra Soft – Petek Prada Krep
  • Empirme krep
  • Maroken Kum Krep
  • Scuba (Dalgıç) Astarlı Krep
  • Jorjet Adriana Krep
  • Yazlık krep
  • Pamuklu krep

Yün Krep: Yün krep daha pürüzlü, tel benzeri bir yüzeye sahiptir ve yün kumaştan ve bazen pamuklu veya sentetik kumaşlardan yapılır. Kırışıklığa karşı dirençli ve genellikle takım elbise, pantolon ve elbiseler için kullanılan hafif ila orta ağırlıkta bir kreptir.

Polyester krep: sentetik elyaf polyesterden yapılan her türlü krep kumaştır. Polikrep tipik olarak güzel bir örtü ile hafif, ince bir kumaştır. Polyester krep elbise, etek ve bluzlarda kullanılmaktadır. Bazen streç krep oluşturmak için spandeks içerir.

Krep kumaş çevreci midir?

Bu, krep kumaşın yapıldığı malzemeye ve tekstil ürününü satmak için kullanılan kaynak bulma, üretim ve pazarlama uygulamalarına bağlıdır. Krep kumaşın kendisi bir ürün değil, bir konsept olduğu için çevre üzerinde nötr bir etkiye sahiptir. Gerçek sentetik veya doğal krep tekstiller, biyolojik olarak parçalanabilirliklerine, kirlilik seviyelerine ve diğer çeşitli faktörlere bağlı olarak farklı çevresel etkilere sahip olabilir.

İpeğin dünyadaki en sürdürülebilir kumaşlardan biri olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir. Bu madde doğal olarak ipekböcekleri tarafından atılır ve bu solucanların yaşamak için sadece dut ağaçlarına ihtiyacı vardır. Bu ağaçlar gübrelere tepki vermiyor ve böcek ilaçları, istilacıları püskürtmek için kendi mekanizmaları olan ipekböceklerini öldürebilir. İpek üretimi, doğru yapıldığında çevreye zarar vermeyen ancak kozayı açmak için gerekli pişirme sırasında ipekböceklerine zarar verebilen %100 sürdürülebilir bir süreçtir.

Aynı şekilde, yün üretimi de doğası gereği sürdürülebilir bir süreçtir, ancak işin içinde büyük hayvanlar olduğu için zararlı üretim uygulamaları için daha fazla fırsat vardır. Bazı yün üreten hayvan ırkları, geleneksel olarak diğerlerine göre daha fazla kötüye kullanım riski altındadır ve Avustralya veya Yeni Zelanda’dan alabileceğiniz merinos yünü, büyük ölçüde, saygıyla muamele gören serbest dolaşan koyunlar tarafından üretilir.

Sentetik tekstil üretiminin neden olduğu olumsuz çevresel etkiler esasen kaçınılmazdır. İnsan yapımı elyaf üretim süreçlerimizi iyileştirmede uzun bir yol kat etmiş olsak da, mevcut her sentetik tekstil üretim süreci, ksenoöstrojenler, petrokimyasallar veya diğer toksik maddeleri biyosfere, hidrosfere ve atmosfere sokar.